Wisdom of Life

A doua ediție a festivalului tinerilor cu SM din Europa, MS Sessions, a avut loc în România

73237554_10156989307502701_4893229375312363520_n

Shift.ms, în parteneriat cu Platforma Europeană pentru Scleroză multiplă, a organizat, în perioada 25-27 octombrie 2019, la București, cea de-a doua ediție a festivalului dedicat tinerilor cu scleroză multiplă din întreaga europă, MS Sessions.
Evenimentul a reunit peste 150 tineri din România dar și multe alte țări europene, precum Marea Britanie, Olanda, Slovacia, Cehia, Italia, Danemarca, Grecia, Ukraina și Bulgaria.

Subiectele abordate în cadrul sesiunilor au fost diverse, de la ultimele cercetări științifice și ultimele tratamente dezvoltate, până la subiecte legate de sex, nutriție și storytelling, toate fiind adaptate intereselor și preocupărilor tinerilor cu scleroză multiplă.
Printre speakerii evenimentului au fost: Jeremy Hobart (neurolog), Sabina Brennan (psihoterapeut), Conor Kerley (nutriționist și persoană cu SM), Moira Tzitzika (psycho-sexologist), precum și tineri cu scleroză multiplă, ambasadori internaționali ai acestei afecțiuni.

Pe lângă partea de educare și informare, comunitatea persoanelor cu scleroză multiplă din Europa a fost consolidată prin storytelling și sesiuni de împărtășire a experiențelor personale. De multe ori un subiect tabu, scleroza multiplă este neînțeleasă sau prost interpretată, acțiunile de socializare și networking fiind un real sprijin pentru cei cu SM.
În România, persoanele cu scleroză multiplă se confruntă cu dificultăți și provocări adiționale, accesul la tratament fiind cea mai mare problemă.

Ultimele tratamente inovative, disponibile deja în majoritatea țărilor europene, nu sunt încă accesibile persoanelor afectate de SM din România! În plus accesul la serviciile și suportul de bază (servicii de reabilitare, psihoterapie sau informații pentru pacienți și îngrijitorii acestora) nu sunt disponibile pentru a ajuta în gestionarea afecțiunii și în această călătorie a pacienților. O mai bună înțelegere a bolii și, prin urmare, o mai bună cercetare a creierului pentru vindecarea SM, și luarea informată a deciziilor politice în ceea ce privește persoanele afectate de SM pot fi susținute de elaborarea unui registru de pacienți funcțional. Dorim să îndemnăm autoritățile române să revizuiască situația pacienților cu SM din România, întrucât îngrijirea mai bună a persoanelor afectate de această afecțiune cronică înseamnă, de asemenea, o îmbunătățire a productivității și a situației socio-economice pentru persoanele afectate de SM pe termen lung”, spune Elisabeth Kasilingam, Managing Director European Multiple Sclerosis Platform.

MS Sessions este un eveniment important pentru tinerii cu SM din întreaga Europă! Faptul că ne împărtășim experiențele personale într-un spațiu sigur, în care toată lumea înțelege și trece exact prin ceea ce trecem noi, este o adevarată experiență terapeutică”, a declarant Stanca Potra, membru APAN România și fondator Centrul Smile din Cluj.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN Romania) din care face parte și Centrul SMile Cluj.

Follow @CentrulSMile