Wisdom of Life

Aubagio- Nou tratament pentru SM, disponibil prin Programul Național

images

Aprobat in Statele Unite încă din 2012, Aubagio (teriflunomide), tratament oral pentru scleroză multiplă, este acum disponibil și pentru pacienții din Romania, prin Programul Național de Scleroză Multiplă.

Modul prin care Aubagio acționează vizează sistemul imunitar, reducând inflamația la nivelul sistemului nervos. Substanţa activă din Aubagio, teriflunomida, blochează o enzimă numită „dihidroorotat dehidrogenază” care este necesară pentru multiplicarea celulelor. Nu se cunoaşte exact modul de acţiune al teriflunomidei în SM, dar se consideră că aceasta reduce numărul de limfocite care fac parte din sistemul imunitar şi sunt implicate în procesul inflamator. Dacă există mai puţine limfocite, inflamaţia se reduce, ceea ce ajută la controlarea simptomelor de SM.

Tratamentul, sub formă de tablete administrate zilnic, o dată pe zi, se adresează pacienților adulți cu forme recurent remisive, iar studiile principale, care au stat la baza aprobarii acestei terapii pentru scleroza multiplă, efectuate pe o durată de doi ani, arată faptul că Aubagio reduce puseele anuale cu o treime, comparativ cu grupul placebo. De asemenea, acesta a încetinit și evoluția bolii, iar modul de aministrare reprezintă o inovație în rândul tratamentelor pentru SM, disponibile în Romania. Pastila poate fi luată cu sau fără mâncare, iar ora poate varia de la o zi la alta și nu necesită condiții speciale de depozitare.

Aubagio, produs de compania Sanofi-Genzyme, a cunoscut cea mai rapidă creștere a unui medicament adresat pacienților cu scleroză multiplă, iar compania a anunțat anul trecut o colaborare cu Școala de Medicină John Hopking, în vederea dezvoltării a noi tratamente adresate pacienților cu SM.

Ca orice alt tratament pentru SM, Aubagio are și reacții adverse Efectele secundare cel mai frecvent raportate în asociere cu teriflunomida (care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10) sunt gripa, infecţii ale tractului respirator superior (răceală), infecţii ale tractului urinar (infecţii ale structurilor care transportă urina), parestezie (senzaţii anormale de furnicături), diaree, creşterea enzimelor hepatice, greaţă (senzaţie de rău) şi alopecie (căderea părului). În general, diareea, greaţa şi alopecia sunt uşoare până la moderate, se remit în timp şi în mod normal nu conduc la oprirea tratamentului.

De aceea este importantă monitorizarea pacientului pe perioada tratamentului și repetarea analizelor hapatice o dată la 2 luni. Aubagio este contraindicat la femeile gravide. Femeile aflate la vârsta fertilă care iau Aubagio trebuie să utilizeze măsuri de contracepţie sigure.

Pacienții care urmează acest tratament sunt sfătuiți să evite vaccinurile vii, atât pe perioada tratamentului, cât și 6 luni după încheierea acestuia.Două studii clinice au evidențiat ca vaccinarea antirabica ( vaccin inactiv) si vaccinarea antigripală au fost sigure și eficace in timpul tratamentului cu Aubagio.

Medicul curant poate decide dacă acest tratament este adecvat pentru dumneavoastră.

Surse:
https://www.drugs.com/aubagio.html

http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/human/002514/WC500148685.pdf

http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2015/20151216133467/anx_133467_ro.pdf

Follow @CentrulSMile