Wisdom of Life

Celulele imune intestinale au legătură cu imunitatea celor cu SM ( Studiu prezentat la ECTRMIS 2016)

2016-09-14 16.30.50

Celulele imune, responsabile de autoimunitate, sunt ușor crescute în cazul pacienților cu scleroză multiplă ( SM), în același timp în care numărul celuleor ce controlează inflamația este scăzut. Aceste lucruri sugerează faptul că procesele imune ce au loc în intestine au un impact asupra mecanismului sclerozei multiple.

Studiul „Rolul imunității intestinale în scleroza multiplă” a fost prezentat în cadrul Congresului ECTRIMS 2016 (organizat în perioada 14-17 Septembrie 2016 la Londra), în sesiunea didicata Tinerilor Investigatori Știintifici.

În prezent, un număr limitat de cercetători consideră important rolul pe care imunitatea intestinală îl are în impactul imun din intregul corp. O teorie comună este aceea că factorii de mediu, cum sunt dieta și microbii, cresc riscul de a dezvolta boli autoimune în cazul persoanelor care au și o predispoziție genetică în acest sens.
Multe studii au fost efectuate pe modele animale cu scleroză multiplă, în legătură directă cu rolul microbilor intestinali, dar echipa cercetătorilor din spitalul San Raffaele din Italia a ales să investigheze pacienții direct.

Echipa a recrutat 23 de pacienți cu formă recurent remisivă a sclerozei multiple, precum și 16 indivizi ai unui grup de control, iar toți au urmat pașii unei endoscopii cu scopul de a stabili un diagnostic. Echipa a analizat celulele imune găsite în mucoasa intestinală precum și în sângele celor care au participat la studiu. Niciunul dintre pacienții cu SM nu fusese tratat cu corticosteroizi în ultimele șase luni sau antibiotice în ultimele patru săptămâni, aceste tratamente fiind cunoscute ca afectând flora intestinală.

Cercetătorii au descoperit celule Th17, un tip de celule care se presupune că ar avea legătură cu mecanismele sclerozei multiple, găsite în flora intestinală, dar nu și în sânge. Pacienții cu SM au avut nu doar mai multe celule Th17 active, dar și mai puține celule anti-inflamatorii, cunoscute sub denumirea de celule T regulatorii ( Tregs) în flora intestinală, comparativ cu indivizii din grupul de control.
„Datele noastre sugerează faptul că există o activare selctivă a celulelor Th17 în mucoasa intestinală a pacienților cu SM. Aceste descoperiri validează rapoartele noastre anterioare în modele pre-clinice de scleroză multiplă și prezintă primele dovezi ale faptului că imunitatea intestinală este modulatorie în patogeneza sclerozei multiple la oameni”, a declarat echipa de cercetători în sumarul prezentării lor, expuse la ECTRIMS 2016. „Scopul nostru imediat următor este acela de a determina în ce fel faptorii de mediu precum dieta pot regula patogeneza sclerozei multiple prin modificări ale florei intestinale și modificări ale imunității acesteia.”

Cercetările asupra proceselor prin care flora intestinalp poate afecta imunitatea sunt prezentate din ce în ce mai des. La începutul anului, cercetărorii au arătat faptul că pacienții cu SM au o floră intestinală diferită față de cea a oamenilor sănătoși. Un alt sutudiu a demonstrat faptul că microbii intestinali din flora intestinală a celor cu SM au caracter inflamatoriu.

Datele studiului au fost prezentate în cadrul ECTRMIS 2016 de către Gloria Dalla Costa.

Sursa:

Follow @CentrulSMile