Wisdom of Life

Comisia Europeană aprobă primul tratament pentru scleroza multiplă primar progresivă

ocrevus-cover-1068x568

Comisia Europeană a aprobat utilizarea OCREVUS ( ocrelizumab), al companiei Roche, pentru tratarea formele recurent remisive de scleroză multiplă, precum și pentru forma primar progresivă a bolii, în 28 țări membre alea Uniunii Europene.

Această decizie vine la 10 luni după ce medicamentul a fost aprobat în Statele Unite de către FDA și reprezintă un punct important în tratarea sclerozei multiple, ocrelizumabul fiind primul tratament aprobat pentru forma primar progresivă a sclerozei multiple.

Compania elvețiană Roche nu a menționat când pacienții vor putea efectiv să acceseze acest tratament, acesta fiind disponibil diferențiat în funcție de negocierile cu autoritățile celor 28 țări membre ale UE.

“Pentru oamenii cu scleroză multiplă din Europa, aprobarea Ocrevus de către Comisia Europeană semnifică un real progres al tratamentului acestei boli”, a declarat dr. Sandra Horning, directoarea departamentului global de dezvoltare a produselor companiei Roche. “Ocrevus este primul tratament aprobat pentru tratarea formei primar progresive a sclerozei multiple, oferind o soluție eficientă în adresarea acestui tip de SM”
Forma primar progresivă a sclerozei multiple afectează aproximativ 96.000 oameni din cei peste 700.000 de cazuri în întreaga Europă.
EMA ( European Medicines Agency) a recomandat tratamentul încă din noiembrie 2017, iar în evaluarea Ocrevus, EMA a analizat date de la 2,388 pacienți cu SM, în trei faze clinice de studiu: două pentru forma recurent remisivă a SM-ului, iar una pentru cea primar progresivă.
În rândul pacienților cu forma recurent remisivă, Ocrevus a redus vizibil rata puseelor și apariția noilor leziuni demielinizante, comparativ cu tratamentele pe baza de interferon beta 1-a. Pentru pacienții cu forma primar progresivă, comparația a fost placebo, iar rezultatele au demonstrat o reducere a dizabilității și riscului de progresie cu până la 25% pentru Ocrevus. Pacienții tratați cu ocrelizumab au demonstrat o scădere a leziunilor creierului și îmbunătățiri ale mobilității.

“Aceste vești bune despre Ocrevus demonstrează putențialul important pe care acest tratament îl are în regândirea felului în care tratăm scleroza multiplă, motiv pentru care acesta a fost astăzi aprobat în Uniunea Europeană”, a declarat Gavin Giovannoni, prof. dr. al London School of Medicine and Dentristry. “Până la acest tratament, persoanele cu formă primar progresivă a sclerozei multiple, care de cele mai multe ori utilizează cărucioare sau bastoane și au nevoie de o persoană dedicată lor în viața de zi cu zi, nu beneficiau de niciun fel de tratament care să ajute încetinirea progresiei bolii. ”

Ocrevus, tratament care se face pe cale perfuzabilpă, este considerat și printre cele mai sigure tratamente pentru scleroza multiplă. Cu toate că elimină celulele imune B, date ale studiilor demonstrează faptul că riscul de infecții este similar atât pentru pacienții tratați cu Ocrevus cât și pentru restul pacienților. Reacțiile la infuzii și stările girpale moderate sunt printre reacțiile comune cele mai frecvente.
Persoanele cu forme recurent remisive ale SM-ului de multe ori trebui să facă alegerea între tratamente sigure și tratamente eficiente, a declarat Giovannoni. “Dozând Ocrevus o dată la 6 luni fără nevoie de monitozire continuă va ajuta pacienții să își continue viețile fără a se gândi în mod constant la tratamentul pe care îl urmează.”

sursa:https://multiplesclerosisnewstoday.com/2018/01/15/european-commission-approves-ocrevus-in-the-eu/

Follow @CentrulSMile