Wisdom of Life

Diagnosticarea corectă a Sclerozei Multiple

Multiple_Sclerosis_11_11_10

Pentru un diagnostic corect al SM, doctorul neurolog vă va examina, va evalua istoria dumneavoastră medicală şi va trece în revistă simptomele pe care le prezentaţi. Doctorii vă vor recomanda teste specifice de diagnosticare a sclerozei multiple, pentru a exclude orice altă varianta care ar putea avea aceleaşi semne şi simptome.

Analizele de sânge

Analiza sângelui poate ajuta la eliminarea ipotezei de boală infecţioasă sau inflamatorie care prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă.

Puncţia lombară

În cadrul acestei proceduri, doctorul va insera o seringă în partea lomară a coloanei vertebrale, pentru a extrage o parte mică din lichidul cefalo-rahidian, ce urmează a fi analizat în laborator. Doctorii vor testa fluidul pentru anormalităţi asociate cu scleroza multiplă, cum ar fi nivelele anormale de celule albe sau proteine.
Aceasta procedură poate ajuta şi la eliminarea altor variante de infecţii virale sau condiţii care pot produce simptome neuronale asemănătoare cu cele ale SM.


RMN (Imagistica prin Rezonaţă Magnetică)

RMN-ul utilizează magneţi puternici şi unde radio care produc imagini detaliate ale creierului, măduvei spinării alte zone ale corpului. Un RMN poate evidenţia leziuni care pot apărea datorită pierderii mielinei de la nivelul creierului sau măduvei spinării. Totuşi, astfel de leziuni pot fi datorate şi altor boli , precum lupus, diabet sau boala Lyme. Prezenţa leziunilor nu reprezintă o dovadă suficientă pentru a avea scleroză multiplă.
Tot in cadrul examinării RMN, doctorul poate injecta intravenos o substanţă de contract pentru a evidenţia leziunile active. Acest procedeu ajută doctorii să afle dacă boala se află într-un stadiu activ al bolii, chiar şi în lipsa simptomelor.


Potenţialele evocate

Acest test măsoară semnalele electrice pe care le transmite creierul ca răspuns la stimuli. Un test de potenţiale evocate poate utiliza stimuli vizuali sau electrici în care impulsuri electrice de scurtă durată sunt aplicate membrelor. Testul ajută în depistarea leziunilor nervilor optici, ţesutului cranian sau a măduvei spinării, chiar şi atunci când nu există simptome de distrugere neuronală.

Diagnosticul de Scleroză Multiplă se poate pune doar în urma efectuării tuturor analizelor de mai sus. Dacă doctorul dumneavoastră v-a pus diagnostic în lipsa oricăreia dintre aceste investigaţii, solicitaţi o a doua opinie medicală.

Articol original:

http://www.mayoclinic.com/health/multiple-sclerosis/DS00188/DSECTION=tests-and-diagnosis

Lasă un comentariu

Follow @CentrulSMile