Wisdom of Life

Legătura dintre factorii genetici de risc si Vitamina D, în cazul pacienților cu SM

1471767764044

Cu cât locuiți mai departe de Ecuator, cu atât cresc șansele să fiți diagnosticați cu scleroză multiplă. Pare simplu, dar începând cu anii ’70, de când se analizează determinarea genetică a sclerozei multiple, indicatorul de lumină solară nu a fost perfect corelat cu complexitatea pe care o are pe harta genetică.

Noi cercetări științifice ale institutului Westmead din Sydney au trasat o legătură clară între factorii genetici și cei de mediu, circumstanțiali sclerozei multiple, care afectează peste 2.1 milioane de oameni în intreaga lume, majoritatea diagnosticați între 20 si 40 ani.

Proiectul, condus de doctorul imunolog David Booth, pune în evidență rezultatele unui studiu din 2013, care a realizat profilul ADN al 30.000 pacienți cu scleroză multiplă din întreaga lume. Studiul a demonstrat faptul că sunt peste 100 de factori genetici de risc pentru scleroză multiplă.

„În trecut, se credea faptul că celulele imune T erau singurele vinovate, atacând straturile de mielină din jurul terminațiilor nervoase, ducând la distrugerea acestora și pierderea funcțiilor lor”, a spus dr. Booth. „Deoarece am descoperit tipurile genetice de risc, acum știm faptul că în procesul de demielinizare sunt implicate diverse celule imune și diferite sub-seturi de celule care cauzeaza scleroza multiplă diferit pentru fiecare persoană”.

Dr. Booth și echipa sa a lucrat pentru a stabili sursa celuleor a două dintre cele 110 gene asociate cu scleroza multiplă, denumite EOMES și TBX21.
Utilizând probe de sânge de la 50 pacienți ai spitalului Westmead, ei au putut identifica celula imună CD56+ ca fiind responsabilă în mare parte pentru exprimarea celor două gene cu factor de risc. În cazul pacienților cu scleroză multiplă, celulele CD56+ sunt inactive sau lucrează ineficient, comparativ cu populația generală.

Studiul a arătat faptul că în celulele CD56+, factorii de risc sunt activați sau înactivați direct proporțional cu activarea vitaminei D, a explicat dr. Booth.
„Este prima dată când putem corela factorii de risc genetici ai sclerozei multiple de factorii de meniu ( ex: absorbția de lumină solară) iar acest lucru deschide calea unor posibilități terapeutice noi.”
Booth a declarat faptul că echipa sa mai are încă de analizat dacă activarea vitaminei D va determina activarea genelor exprimate de celulele CD56+ și dacă acest lucru va schimba simptomele sclerozei multiple.
„Acest sudiu ar putea duce la descoperirea unui trigger legat de factorii de meniu înconjurător sau la dezvoltarea de terapii ce pot duce la încetinirea evoluției bolii sau chiar la prevenirea unor noi pusee, terapii mai sigure și mai eficiente decât cele disponibile în prezent.”

Descoperirile doctorului Booth vor fi prezentate marti, 23 August 2016, în cadrul Congresului Internațional de Imunologie din Melbourne.

sursa: http://www.smh.com.au/nsw/sydney-multiple-sclerosis-researchers-link-risk-genes-to-vitamin-d-20160821-gqxob4.html

Follow @CentrulSMile