Wisdom of Life

Lucruri de știut dacă partenerul tău are Scleroză Multiplă

Holding Hands


Primul lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când partenerul are SM este să vă documentați despre această boală. Scleroza multiplă este o boală autoimună în care sistemul nervos central este afectat, ducând la probleme precum slăbiciunea musculară, oboseala, probleme de echilibru, vedere sau chiar probleme cognitive, durere, semi-paralizii și dificultăți în mișcare.


Frica și furia sunt reale

Scleroza multiplă este o boală imprevizibilă și incurabilă. Tu și partenerul tău veți experimenta o paletă întreagă de emoții, incusiv frica, furia și negarea. Provocarea ar putea fi să vă împărtășiți emoțiile și gândurile, într-un mod constructiv, astfel încât să le puteți face față împreună. Să plângeți este admis și poate chiar recomandat.

Dezvoltați un limbaj comun
Ar fi bine să îți dai seama atunci când partenerul tău descrie simptomele cu care se confruntă și mai ales tonul pe care îl folosește să descrie provocările personale. Multe lucruri pot fi comunicate în câteva cuvinte, atunci când există înțelegere pentru acestea. Focusează-te pe desvoltarea unei relații de suport și sprijin în fața bolii cronice.

Rezervele de energie sunt importante

Multe dintre lucrurile care ție îți par ușor de făcut, pentru cineva care are SM sunt mult mai dificile și pot duce la un consum excesiv de energie. A oferi sprijin fără să fie nevoie ca persoana cu SM să ceară ajutor în acest sens, este important și benefic în orice relație.

Influențele externe sunt de impact
Începe să îți dai seama cum anumiți factori externi, situații sau alte probleme de sănătate pot să îți afecteze partenerul. Pentru multe persoane cu SM, căldura sau chiar o răceală acută pot să exacerbeze simptomele bolii. Evenimente stresante sau gălăgioase pot să fie epuizante, iar pentru o zi de activități de acest fel, poate fi nevoie de cel puțin alte două zile de odihnp și recuperare.

Ai grijă de tine
Să ai de-a face cu efectele unei boli cronice cum este scleroza multiplă, poate fi epuizant din punct de vedere fizic și emoțional, pentru ambii parteneri implicați. Așadar, e bine să ai grijă și de tine, să îți acorzi timpul tău și să fii deschis spre a cere ajutor în cazul în care s-ar putea să te confrunți cu probleme comune celor care au grijă de pacineții cu boli cronice, în special depresia.

Anticipează nevoile și evită capcanele
Dacă partenerul tău este sensibil la căldură, învață câteva strategii care să ajute în astfel de momente, cum ar fi să ai la îndemână gheață. Dacă plimbările lungi cresc riscul de a cădea, scurtează distanțele și fă astfel încât să previi oboseala nenecesară care poate crește riscul de accidente.

Scleroza multiplă nu este exclusivă
Scleroza multiplă nu este responsabilp pentru orice simptom sau problemă pe care o are partenerul tău. Iar simplu fapt că o persoană are SM, nu înseamnă că acest lucru previne dezvoltarea altor boli sau condiții. Controlul la medic în cazul altor simptome este important, mai ales datorită riscului de complicații care pot să apară în cazurile în care scleroza multiplă este combinată cu alte boli, chiar și o răceală.

Evaluează părțile pozitive dar și cele negative
Încearcă să ai răbdare și să fii un suport pentru partenerul tău. Voi fi zile bune dar și rele, dar cel mai important este să îți amintești de faptul că suportul poate veni în multe forme: fizic, emoțional, financiar, social, spiritual etc. Răbdarea, comunicarea și empatia vă vpr ajuta pe tine și pe partenerul tăul să navigați prin momentele bune și grele ale vieții cu SM.

sursa: http://www.healthcentral.com/multiple-sclerosis/cf/slideshows/9-things-know-when-your-partner-has-ms?ap=2040

Follow @CentrulSMile