Wisdom of Life

O dietă asemănătoare cu postul poate reduce simptomele sclerozei multiple

Fasting_Olive_web-824x549


Tot mai multe dovezi concrete apar legate de beneficiile pe care le poate avea o dietă săracă în calorii, nu doar pentru reducerea greutății, ci chiar pentru reducerea simptomelor sclerozei multiple.
Oamenii de știință au descoperit faptul că această dietă determină un proces de viață și moarte a celulor, proces vital pentru repararea organismului uman.

„Pe perioada dietei, în corp este produs cortizonul, care inițiază un proces de distrugere a celulelor autoimune”, a declarat Valter Longo, autorul studiului, de la USC Longevity Institute al Școlii Davis de Gerontologie. „Acest proces determină și crearea de noi celule sănătoase.”

Noul studiu, publicat in Cell Reports, a inclus teste pe șoareci și oameni cu scleroză multiplă și vine ca și completare la un studiu al aceluiași laborator, ce urmărea efectele dietei sărace în calorii pe pacienții cu cancer, comparativ cu efectele medicamentelor dedicate acestei boli. Iar într-un studiu separat, publicat anul trecut, laboratorul a arătat faptul că o cură de slăbire nu doar reduce grăsimea abdominală, ci reduce și markerii atribuiți procesului de îmbătrânire, atât la șoareci cât și la oameni.
„Am început să ne gândim: dacă omoară multe dintre celulele imune și repornește celulele stem ale corpului, este oare posibil să omoare celulele rele și să genereze celule noi, bune?” A declarat Longo. „De aceea am pornit acest studiu.”

Studii de grup

Pentru prima parte a studiului, cercetătorii au pus un grup de șoareci cu boli autoimune la cură de slăbire, pe o perioadă de trei zile, o dată la fiecare șapte zile, în trei cicluri diferite, cu un grup de control standard, pentru comparație. Rezultatele au arătat faptul că dieta a redus simptomele bolilor și a cauzat o recuperare totală în cazul a 20% dintre aceștia.
Testând șoarecii, cercetătorii au descoperit îmbunătățiri ale condițiilor de sănătate ale subiecților, precum creșterea nivelului hormonului corticosteroid, care este eliberat de glandele renale pentru controlul metabolismului și o reducere de citokine responsabile de inflamații. Au văzut de asemenea îmbunătățiri ale celulelor albe „celulele T”, responsabile de imunitate.
Iar în cele din urmă, cercetătorii au arătat faptul că dieta promovează regenerarea mielinei, stratul de proteine și grasimi ce izolează fibrele nervoase din măduva spinării și creier, care în cazul sclerozei multiple este distrusă de propriul sistem imunitar. Mielina este critică pentru conducerea impulsurilor nervoase prin tot sistemul nervos. La pacienții cu scleroză multiplă, celulele T, disfuncționale, atacă mielina și distrug fibrele nervoase. Intervenind în acest proces de degenerare, promovând în acelasși timp regenerarea, este crucial pentru încetinirea procesului de evoluție a bolii, ceea ce pare să realizeze o cură de slăbire periodică și regulată.
„Pe de altă parte, această cură omoară celulele imune rele”, a declarat Longo. „Iar apoi, când șoarecii se întorc la dieta lor normală, sunt generate celule imune bune, precum și celule ce ajută la regenerarea straturilor de mielină, permițând șoarecilor o îmbunătățire a condiției lor.”

Studii extinse

Cercetătorii au verificat siguranța și eficacitatea dietei pe oameni cu scleroză multiplă, printr-un program pilot cu 60 participanți, condus de Markus Bock de la Spitalul Universitar Charite din Berlin. Optsprezece pacienți au fost puși la o dietă ce imită postitul timp de șapte zile, iar apoi puși pe o dietă mediteraneană timp de șase luni. În paralel, 12 participanți au fost puși pe o dietă normală, controlată, iar 18 au fost puși pe o dietă ketogenică, adică bogată în grăsimi.
Cei care au primit o dietă asemănătoare cu postul timp de șapte zile, urmată de o dietă Mediteraneană , precum și cei puși pe o dietă ketogenică, au raportat îmbunătățiri în calitatea vieții și a stării lor de sănătate fizică și mentală.
Cercetătorii au notat faptul că studiul este limitat, deoarece nu a testat dacă dieta Mediteraneană singură ar fi avut aceleași rezultate. Longo a declarat faptul că aceste descoperiri au nevoie de investigații ulterioare. Cercetătorii ar trebui să determine dacă o dietă asemănătoare postitului ar putea ajuta pacienți și cu alte boli autoimune. Iar eficiența dietei ar trebui testată la scară mai largă.

Feedback pozitiv

Longo a declatar faptul ca feedbackul primit de la pacienții care au testat dieta, a fost unul pozitiv. Suntem optimiști, a declarat acesta. Nu vrem ca pacienții să încerce dieta acasă, fără să se consulte cu un specialist și fără să avem date concrete asupra rezultatelor dietei, pe o scară largă. Trebuie înțeles faptul că e nevoie de studii pe scară largă pentru confirmarea eficienței acestei diete ca tratament împotriva sclerozei multiple sau a altor boli autoimune.

Sursa: http://news.usc.edu/101187/diet-that-mimics-fasting-may-also-reduce-multiple-sclerosis-symptoms/

Follow @CentrulSMile