Wisdom of Life

Renunțând la mască- Tinerii cu Scleroză Multiplă

https://www.kickstarter.com/projects/673691854/dropping-the-mask-young-people-with-multiple-scler?ref=project_share


Cine poate înțelege mai bine dificultățile persoanelor cu scleroză multiplă decât cei ce trăiesc cu ea și încearcă să îi depășească barierele psihologice? Rețeaua de tineri a Platformei Europeane de Scleroză Multiplă a inițiat un proiect de film care studiază felul în care SM-ul a impactat viața acestora.
.
Proiectul de film il puteți găsi aici:
DROPPING THE MASK- YOUNG PEOPLE WITH MS

Diagnosticul de SM este un eveniment care schimbă viața oricui. O astfel de persoană își dă seama că viața lor se va schimba în multe feluri: planurile de viitor, visele și ambițiile vor trebui re-ajustate, luând în considerare acest nou factor, SM-ul. Tinerii cu SM au dezvăluit cât de pierduți s-au simțit după diagnostic și felul în care acesta le-a schimbat nu doar viața cât și identitatea. Au trebuit să învețe să trăiască cu noul companion MS și să îl introducă oamenilor din jurul lor. Acesta nu a fost un proces ușor: să accepte noua lor identitate, în același timp în care să se asigure că SM-ul nu le acaparează viața, ci doar devine o parte complementară a acesteia.

Dezvăluirea este foarte personală: când să spui celor din jur, cui să spui și ce informații și detalii să dai? Aceste întrebări sunt cruciale. Fiecare pacient cu SM trebuie să își depășească propriile bariere psihologice pentru a putea trăi o viață bună cu scleroza multiplă. Iar parte din identitatea proprie presupune să fii sincer și deschis legat de SM și problemele aferente acestei condiții și să faci aceste lucruri cu familia, cu prietenii și cu colegii de birou. Și cu toate că a fi tu însuți este important în orice moment, tinerii cu scleroză multiplă sunt de cele mai multe ori cei care au probleme cu procesul de dezvăluire, de renunțare la mască. Studiile și testimpnialele au arătat faptul că dezvăluirea (către tine însuți și către alții) ajută foarte mult când vine vorba de a depăși momentul, de a merge mai departe și de a lua controlul vieții tale înapoi.

Acest film va compila povești ale tinerilor cu SM din întreaga Europă care au făcut acest pas înainte și au dezăluit ce se ascunde în spatele măștii SM și cum acest lucru a făcut o diferență în viața lor.

Împărtășind cu alții dificultățile lor, tinerilor cu SM din întreaga Europă li se permite reducerea povarii și minimizarea îngrijorările lor, oferindu-le totodată șansa de a vedea probleme comune cu care se confruntă noii diagnosticați. Ei și-au dorit să împărășească experiențele lor pentru ca alți tineri cu SM să beneficieze din asta.

Astfel, tineri din întreaga Europă au fost intervievați în cadrul Conferinței de Primăvară a EMSP de la Oslo: din Croația- Patrik Puljić; din Cehia- Jana Hlaváčová; Danemarca- Ida Siemens Lorenzen; Grecia- Ioanna Christodoulidou; Irelanda- Laura Lee; Italia- Anna Zaghi; Moldova- Alina Cotuna; România- Stanca Potra; Spania- Jacobo Santamarta- Barral. Ei și-au spus poveștile, cu experiențele bune, rele sau urâte ale momentului când au renunțat la mască și au spus oamenilor din jurul lor că au scleroza multiplă.

Iar acum că interviurile au luat sfârșit, urmează partea de editare și producție pentru punerea în practică a acestor povești. Și aici este nevoie de voi, toți. Contribuția voastră la proiect poate asigura impactul pe care aceste povești îl pot avea. Mesajul puternic al filmului va putea fi transmis peste tot în lume și veți contribui astfel la inspirarea persoanelor cu scleroză multiplă să își îmbunătățească calitatea vieții lor. Ei vor știi că nu sunt singuri, că viața continuă și că au potențial să fie cine își doresc să fie, în ciuda acestei adiții neprevăzute la viețile lor. Va ridica și nivelul de awearness în rândul anturajului celor diagnosticați cu scleroza multiplă și îi va ajută să înțeleagă cum să reacționeze atunci când cunosc pe cineva cu SM.

Scopul proiectului este să strângă EUR 6.000 pentru a acoperi partial producția și post-producția ( costul total este EUR 12.000). Filmul va fi produs de TakePart Media și EMSP, iar dacă doriți să susțineți acest proiect, o puteți face donând o sumă ( oricât de mică) către proiect:

DROPPING THE MASK- YOUNG PEOPLE WITH MS

Follow @CentrulSMile