Wisdom of Life

Subiecte esențiale în cadrul ECTRIMS 2016

IMG_6315

Cea de-a 32-a ediție a Congresului organizat de Comitetul European pentru Tratament si Cercetare în Scleroză Multiplă ( ECTRMIS) a avut loc anul acesta la Londra, în perioada 14-17 Septembrie 2016. Evenimentul a reunit peste 3000 de oameni, doctori, cercetători și alti specialiși în neurologie, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor Europene dedicate pacienților cu scleroză multiplă, reprezentanți ai companiilor farmaceutice, precum și pacienți cu scleroză multiplă din întreaga Europă.

Cele 4 zile de conferință au cuprins cursuri de învățare pentru specialiști în domeniul neurologiei, sesiuni paralele, dezbateri pe teme de interes major pentru pacienții cu scleroză multiplă, sesiuni dedicate tinerilor cercetători în domeniul sclerozei multiple, precum și diverse simpozioane-satelit, organizate de diverse companii farmaceutice.

În cadrul sesiunilor paralele și a simpozioanelor-satelit au fost prezentate rezultate ale mai multor studii, pe diferite teme de interes pentru pacienții cu scleroză multiplă, rezultate comparative ale tratamentelor pentru SM, precum și direcțiile viitoare ale felului în care este tratată scleroza multiplă.

Printre subiectele cele mai interesante, prezentate de specialiști în domeniu, s-au numărat: importanța vitaminei D în gestionarea SM-ului, rolul florei intestinale în imunitatea celor cu SM, metodele neuroprotective precum și evidențierea șanselor de evoluție a bolii în funcție de anumiți factori prezenți sau absenți la momentul declanșării bolii.

Despre importanța vitaminei D în cazul persoanelor cu SM au vorbit mai mulți specialișți în domeniu, printre care și asistenta specilista Lucy Ruscoe. Ea a prezentat felul în care scleroza multiplă poate fi prevenită în primele etape ale vieții, încă din uter, prin suplimentarea femeilor gravide cu până la 714ul vit D3/zi pe întreaga perioadă a sarcinii și cu până la 4000ul Vitd3/zi în săptămânile 12-16 ale sarcinii. Ea a prezentat rezultatele unui studiu efectuat pe 35.794 femei gravide și care apoi au alăptat, evidențiind legătura directă între nivelul de vitamina D la care a fost expus fătul și șansele acestuia de a fi protejat de riscul de a dezvolta scleroză multiplă de-a lungul vieții.
Recomandările speciliștilor în ceea ce privește pacienții cu SM sunt acelea de a suplimenta aportul de Vitamina D3 până la 4000ul/zi. Evident, există și riscuri asociate supra-suplimentării cu Vitamina D3, cum ar fi hipercalcemia, pietrele la rinichi, aritmiile sau alte probleme legat de sistemul osos, motiv pentru care administrarea de vitamina D3 ar trebui făcută sub supraveghere medicală.

Rolul florei intestinale în imunitatea pacienților cu scleroză multiplă a fost unul dintre subiectele de mare interes în cadrul congresului, iar mai multe pe marginea acestui subiect puteți citi aici: http://www.centrulsmile.ro/celulele-imune-intestinale-au-legatura-cu-imunitatea-celor-cu-sm-studiu-prezentat-la-ectrmis-2016/

Un alt subiect interesant prezentat în cadrul sesiunilor paralele, a fost cel al evoluției în timp a sclerozei multiple, evoluție urmărită de-a lungul a 15 ani, pe grupuri separate de pacienți, urmăriți din stadiul de Sindrom Clinic Izolat ( primul puseu) și până la formele de scleroză multiplă secundar progresivă. Olga Ciccarelli a prezentat factorii cei mai importanți în evoluția bolii de la stadiile incipiente, reușind să prezinte estimările și gradul de risc pentru ca o persoană cu Sindrom Clinic Izolat să dezvolte mai departe scleroză multiplă, precum și gradul de severitate care va fi atins în cadrul bolii. Astfel, leziunile pe coloană sunt direct asociate cu un risc crescut de a dezvolta scleroză multiplă secundar progresivă, iar șansele de agravare ale bolii de-a lungul a 15 ani sunt direct legate de atrofia craniană, numărul de leziuni prezentate la debutul bolii, precum și dacă pacientul a inițiat cât mai repede un tratament. Dr. Mar Tintore, precum si Dr. Xavier Montalban, au prezentat rezultatele unui studiu extins, de lungă durată (15 ani) intitulat Studiul Barcelona, care prezintă rezultate similare celor deja prezentate, întărind dovezile conform cărora evoluția sclerozei multiple poate fi prezisă într-o oarecare măsură cu o anumită exactitate.

Simpozioanele satelit au prezentat ultimele rezultate ale unor studii efectuate pe diverse tratamente aflate pe punctul de a fi lansate pe piață, demonstrând eficacitatea acestora, comparativ cu tratamentele deja existente în gestionarea SM-ului. Doctori cu reputație în cercetarea mecanismelor și tratamentelor pentru scleroză multiplă au dezbătut subiectul nevoilor încă ne-adresate ale pacienților cu SM, evidențiind trei dintre acestea: nevoia unui tratament capabil să treacă de bariera celulelor craniene (Brain Blood Barrier) cu scopul de acționa direct asupra inflamației creierului, nevoia unui tratament axat pe reducerea efectelor secundare și a poverii asociate tratamentului pentru SM, precum și nevoia de a reduce dizabilitatea și de a stagna evoluția bolii printr-un tratament adecvat. Toate aceste nevoi reprezintă focusul cercetătorilor în ceea ce privește dezvoltarea de noi tratamente revoluționare, care ar putea fi disponibile pacienților cu SM în următorii câțiva ani.

Printre alte teme interesante, prezentate în cadrul ECTRIMS 2016, amintim: Nevoile copiilor cu scleroză multiplă ( prezentate de Nadia Conway), Neuroprotecția în Scleroza Multiplă ( subiect prezentat de Raj Kepeer, în cadrul rezultatelor studiilot facute pe nevrita optică) precum și remielinizarea neuronilor.

În cadrul galei de inchiere a Congresului ECTRIMS 2016, Michael Hutchinson a prezentat cele cinci mari teme de interes major care au fost discutate de-a lungul celor patru zile și anume: Reducerea dizabilității și întârzierea evoluției bolii în cazul formelor de scleroză multiplă recurent remisivă, definirea factorilor de meniu în patogeneza și severitatea sclerozei multiple, biomarkerii implicați în formele de scleroză multiplă progresive, neuroprotecția, precum și evoluția tratamentelor dedicate sclerozei multiple.

Următoare ediție a ECTRIMS va avea loc în Octombrie 2017, la Paris și va fi o ediție specială, organizată în colaborare cu ACTRIMS ( Comitetul American pentru Tratament și Cercetare în Scleroza Multiplă)

Mai multe detalii despre sesiunile prezentate și dezbătute în cadrul ECTRIMS 2016, puteți găsi pe pagina oficială a Congresului: http://www.ectrims-congress.eu/2016.html

Follow @CentrulSMile