Wisdom of Life

Tratament pentru formele progresive de SM

news-33


Tratamente tot mai eficiente pentru scleroză multiplă sunt introduse pe piața în ultimii ani, ultimul aprobat fiind daclizumab-ul ( Zinbryta) în Mai 2016. Medicamentul, produs de Biogen și AbbVie, are multe dintre caracteristicile tratamentelor deja existente. Daclizumab este un anticorp monoclonal ce necesită dozare mai rară ( o dată pe lună). Acesta targetează un anumit set de celule imunologice, fiind superior tratamentelor existente în prezent, pentru modificarea bolii, în ceea ce privește atingerea țelului de a nu mai vedea evidența a activității bolii ( NEDA- no evidence of disease activity).

Dar, cu toate că noul medicament va îmbunătății calitatea vieții multor pacienți cu SM, acest tratament, la fel ca celelalte, se adresează unei singure forme de SM: recurent remisivă. Majoritata paciențiilor cu SM au această formă, recurent remisivă, caracterizată de pusee urmate de perioade de remisie a bolii.

O parte mică din pacienții cu SM ( între 10-15 %) suferă de o altă formă a bolii, numită primar progresivă. Această forma de scleroză multiplă se caracterizează printr-un declin încet, dar constant, afectând funcțiile motorii și cognitive ale pacientului, fară perioade de remisie sau pusee puternice. De-a lungul evoluției bolii, mulți dintre pacienții cu forme recurent remisive vor trece la o formă secundar progresivă, caracterizată deasemenea de o evoluție constantă a bolii, fără perioade de remisie.

În prezent, nu există tratamente pentru formele de scleroză multiplă primar progresivă, care este cea mai gravă formă a bolii. Iar pentru formele de SM secundar progresive, există un singur tratament, de rezervă, mitoxantrone. Acest lucru denotă faptul că între formele de scleroză multiplă există diferențe majore. În cazul formelor recurent remisive, puseul are loc în momentul în care celulele imune, prost targetate, reușesc să treacă bariera din fluxul sanguin spre celulele nervoase, atacând straturile de mielină ale creierului și măduvei spinării. În cazul formelor progresive, circulația acestor celule imune T este mult scăzută. În schimb, există compartimentarea celulelor T și B și citokine aberante care activează microglia, celulele T și B în sistemul nervos central.
În SM progresivă , există , de asemenea, degenerare constantă si pierderea de celule neuronale și fibre nervoase , lucruri ce cauzeaza invaliditate permanentă.

Tratamentul pentru formele de SM progresivă este complicat de instaurat, deoarece bariera sânge – creier, un fel de dig ce protejează sistemul nerovs central de alți patogeni, ține și medicamentele la distanță, așa că nu pot pătrunde în sistemul nerovs central. Cercetatorii se confruntă cu problema de a nu avea un model animal suficient de bun pentru boală.

Dar lipsa unui tratament eficient pentru formele progresive de scleroză multiplă este pe punctul de a fi schimbată de un nou anticorp monoclonal. În luna februarie, a fost aprobat pentru studii un nou tratament dezvoltat de Genentech ( Roche Group), numit Ocrelizumab. Acesta se află în stadiul 3 al studiile clinice, numit ORATORIO, și a fost studiat pe 732 pacienți cu forme primar progresive de scleroză multiplă. Tratamentul a fost administrat intravenos, sub formă de doua infuzii a câte 3000mg fiecare, la distanță de două săptămâni, o dată la fiecare 6 luni. La finalul perioadei de studiu, ocrelizumab a redus seminificativ dizabilitatea progresivă pentru cel puțin 12 săptămâni, cu 24%, comparativ cu efectul placebo măsurat pe scara dizabilităților. Scara este bazată pe un examen fiziologic complet, unul neurologic și vizual, fiind urmărite coordonarea, mișcarea, gândirea, senzațiile și controlul urinar.

Ocrelizumab a fost testat deasemena și pentru formele recurent remisive de scleroză multiplă, demonstrând superioritatea față de interferon beta-1a, prin reducerea de pusee cu până la 50% pe o perioadă de doi ani de tratament. Așadar, ocrelizumab ar putea fi eficient ca tratament pentru ambele forme de scleroză multiplă, cu toate că focusul său va rămâne pe forma de SM primar progresivă, unde ar avea impactul cel mai mare.

Cercetătorii implicați în studiile clinice pe ocrelizumab au expus faptul că, de lungul a multor ani, tratamentele pentru SM s-au focusat în primul rând pe celulele T. Medicamentele care funcționează în formele recurent remisive distrug aceste celule T sau le sechestrează în corp, pentru a preveni migrația lor către creier. Daclizumabul, spre exemplu, targhetează CD25, o componentă a receptorului interlukin-2 a celulelor T care promovează creșterea acestora.

Ocrelizumab aduce noutate în domeniul tratamentelor pentru SM, deoarece, selectiv, leagă și epuizează celulele B pozitive. Rezultate din studii preclinice arată faptul că, în acelați timp, ocrelizumab nu se prinde de celule stem sau celulele plasmatice, motiv pentru care, multe dintre funcțiile sistemului imunitar pot fi păstrate.
În ceea ce privește tratamentele pentru SM, cercetătorii sunt de acord că este nevoie de o arie mai largă de dezvoltare a terapiilor, atât pentru protejarea sistemului nervos de la viitoare pusee, cât și pentru repararea țesuturilor afectate.

sursa: http://www.managedcaremag.com/archives/2016/7/finally-attention-switches-progressive-multiple-sclerosis

Follow @CentrulSMile