Wisdom of Life

Vitamina D ar putea repara leziunile neuronale la pacienții cu SM

neuronwitholigodendrocyteandmyelinsheath

O proteină, activată de vitamina D, ar putea avea un rol seminificativ în repararea tecii de mielinâ, afectată în cazul persoanelor cu scleroză multiplă, arată un studiu al universității Cambridge. Studiul, publicat în revista de specialitate Cell Biology, oferă dovezi seminificative ale faptului că vitamina D ar putea reprezenta un tratament posibil pentru SM în viitor.

Cercetătorii de la Centrul Cambridge al Societății de Scleroză Multiplă din UK au identificat o proteină, receptivă la vitamina D, care acționează în tandem cu o altă proteină, denumită RXR gamma receptor, deja cunoscută ca având rol în remielinizarea țesutului de mielină.

Prin adăugarea de vitamina D celulelor stem ale creierului unde se găsesc aceste proteine, producția de oligo-dendrocite (celule ce produc mielină) a crescut cu 80%. Când a fost oprită funcția receptoare a vitaminei D, proteina RXR gamma nu a putut singură să stimuleze producția de oligo-dendrocite.

În cazul sclerozei multiple, propriul sistem imunitar atacă și distruge mielina, provocând întreruperi în procesul transmiterii mesajelor neuronale către creier și coloană. Simptomele sunt imprevizibile și includ probleme de mobilitate și echilibru, dureri și oboseală cronică. Corpul uman are abilitate naturală să repare mielina, dar cu vârsta, aceasta abilitate devine din ce în ce mai puțin eficientă.

Profesorul Robin Franklin de la Centrul Cambridge al Societății de Scleroză Multiplă din USA, care a condus acest studiu, a afirmat: “De ani de zile, cercetătării caută o formă prin care să repare mielina. Până în prezent, majoritatea studiilor pe vitamina D s-au concentrat pe rolul acesteia în cauzalitatea bolii. Dar acest studiu prezintă dovezi ale faptului că vitamina D este implicată și în procesul de remielinizare, după debutul bolii. În viitor, vom putea dezvolta un medicament care să repare mielina prin targetarea proteinei receptivă la vitamina D.”

Dr. Susan Kohlhaas, directoarea centrului de Cercetare Biomedicală, al Societății de Scleroză Multiplă, a afirmat: “Găsirea de tratamente, care încetinesc evoluția bolii sau chiar reușesc să o stopeze sau să o facă să regreseze, sunt o prioritate pentru MS Society. În acest moment vrem să vedem cât mai multe studii, pentru a înțelege dacă suplimentarea cu vitamina D ar putea fi, în timp, un tratament eficient și sigur pentru pacienții cu SM. Pentru moment, cercetările făcute sunt limitate la laborator, astfel încât munca trebuie continuată și noi studii trebuie făcute pentru a demonstra eficiența pentru pacienții cu SM. Totuși, nu este o idee bună să fim deficitari în vitamina D și încurajăm pe oricine crede că ar putea avea deficiență de vitamina D, să se adreseze medicului curant.”

sursa: http://www.cam.ac.uk/research/news/vitamin-d-could-repair-nerve-damage-in-multiple-sclerosis-study-suggests?

Follow @CentrulSMile