Wisdom of Life

Vitamina D în Sindromul Clinic Izolat

Vitamina-D1

Un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu trecerea de la Sindromul Clinic Izolat la Scleroză Multiplă. Cercetătorii din Italia au găsit o legătură directă între nivelul scăzut de vitamina D şi riscul de scleroză multiplă în cazul pacienţilor cu Sindrom Clinic Izolat.

Departamentul de neurologie al spitalului San Raffaele, din Milano, Italia, a realizat un studiu clinic publicat în baza de date a PubMed, siteul oficial al studiilor clinice.

Punctul de plecare al studiului a fost faptul că dovezi tot mai multe sugerează că lipsa vitaminei D ar putea fi unul dintre cei mai importanţi factori de mediu pentru dezvoltarea sclerozei multiple (SM).
Astfel, obiectivele acestui studiu au fost de a evalua nivelul de vitamina D (25 (OH)D) în pacienţii cu Sindrom Clinic Izolat şi să analizeze riscul pe care aceştia îl au în a dezvolta SM.

Metodele de investigare au cuprins analiza datelor a 100 de pacienţi cu Sindrom Clinic Izolat (SCI), internaţi din anul 2000 până în 2009 în spitalul San Raffaele din Milano. Au fost evaluate nivelele de 25(OH)D din sânge, precum şi alte analize specifice cum sunt RMN-urile craniene şi datele prelevate din lichidul cefalo-rahidian.

Rezultatele au arătat faptul că 52% dintre pacienţii cu SCI aveau deficienţă a vitaminei D, 25(OH)D < 50nmol/l. Pe parcursul monitorizării acestor pacienţi, timp de 7 ani, 55 dintre cei 100 monitorizaţi au dezvoltat SM. Pacienţii cu nivele foarte scăzute de vitamina D (sub 10 nmol/l) precum şi cei cu nivele scăzute de sub 25nmol/l de vitamina 25(OH)D au fost cei cu riscul cel mai mare de a dezvolta SM definită. Rezultatele au arătat faptul că 52% dintre pacienţii cu SCI aveau deficienţă a vitaminei D, 25(OH)D < 50nmol/l. Pe parcursul monitorizării acestor pacienţi, timp de 7 ani, 55 dintre cei 100 monitorizaţi au dezvoltat SM. Pacienţii cu nivele foarte scăzute de vitamina D (sub 10 nmol/l) precum şi cei cu nivele scăzute de sub 25nmol/l de vitamina 25(OH)D au fost cei cu riscul cel mai mare de a dezvolta SM definită. În cazul celor cu nivele crescute de vitamina D nu s-a stabilit o legătură între aceasta şi posibilitatea evoluţiei spre SM. Asocierea nivelor scăzute de vitamina D (25(OH)D< 25nmol/) cu pregresul spre SM a fost atât mai mare cu cât au fost adăugaţi şi alţi factori posibili declanşatori ai evoluţiei bolii. Concuzia studiului clinic a fost accea ca nivelul scăzut de vitamina D creşte riscul dezvoltării de scleroză multiplă în rândul celor cu Sindrom Clinic Izolat. Studiul publicat original: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23836877

Lasă un comentariu

Follow @CentrulSMile